“Ik wil de wereld veranderen”, zei Sjef Drummen, onderwijskunstenaar, oprichter van Agora (Kijk hier zijn Ted-Talk ) . Ik denk dat hij precies dat aan het doen is, de wereld veranderen.
Als hij vertelt, schrijf ik constant mee. Inspiratie zit soms in een bijzin. “We doen alleen wat goed is voor onze leerlingen. Alles wat we doen, toetsen we hieraan.” Dat klinkt natuurlijk prachtig en ik denk dat menig school zo’n credo heeft. Maar er is toch een verschil. Ik denk dat het bij Agora écht zo is.
Leerlingen maken hun eigen bureau, zitten op de bank of in een fijne stoel te werken. Ze hebben de school deels zelf ingericht. Het is verfrissend hoe niet-schools de plekken op de school er uit zien. We lopen klassen in, die niet klassikaal zijn. We lopen door schoolgangen, die geen schoolgangen lijken. Het is speels, open, creatief. De school nodigt uit om te leren.
Natuurlijk is het leuk dat leerlingen hun bureau maken. Belangrijker is: ze richten hun onderwijs volledig zelf in. “We leren ze eerst de metacognitie van de hersenen. Je moet de hersenen goed voer geven. Leerlingen snappen dat. Ze kiezen een onderwerp waar ze meer over willen weten, een challenge, en werken dat uit met deelvragen. Dit gaan ze onderzoeken.“ En zo zien we hoe leerlingen vanuit interesse beginnen met een vraag over hun paard, vervolgens veel leren over dierenziektes, over Mongolië en dan uitkomen in Spanje. Allemaal vanuit eigen interesse. Natuurlijk delen ze wat ze gevonden en geleerd hebben met elkaar. Er is niemand die niet aan het leren is, die niet gemotiveerd is. Dit onderwijs, dit bestaat!
Er wordt oprecht naar de leerlingen geluisterd. Ook zijn de ideeën nog zo eh.. revolutionair. Een leerling wilde zo graag een eigen bureau maken van een gondel van een skilift. Deze wilde hij graag hoog op hangen en dan met een glijbaan naar beneden. Hilarisch. Ik zou er best om lachen als ik degene was die er over moest beslissen. Maar, dat ben ik niet. De reactie van Sjef, als rector van de school, “dat lijkt me inderdaad een gaaf plan, ga het maar regelen”.
Dat gun ik nou iedereen. Dat je een maf plan hebt, dat hartstikke anders is. En dat je dan zo gezien, gesteund en gemotiveerd wordt. Wat zal dat je in het leven veel brengen.
Dit onderwijs, het bestaat. Hoera!