Schets

Er is net een grote verandering doorgevoerd: het flexrooster. Daar is tevredenheid, maar ook zorg en ongemak over. Lessen duren veel langer en hoe vul je die nou op een goede manier? Niet iedereen weet daar meteen raad mee. Het is nog maar kort voor de vakantie, maar de wens om iets te doen is er.

De vraag aan mij: hoe kunnen we hier inspiratie en een ontwikkeling in brengen, op een manier die vanuit de medewerkers zelf komt?

Mijn werk

Ik ging op zoek naar inspiratie bij de leraren en bij de leerlingen. Met hen had ik de mooiste gesprekken. Aan de hand van een aantal vragen vertelden ze over hun visie op onderwijs, de school en natuurlijk op de lessen. De energie van de verhalen was duidelijk voelbaar. Uit elk gesprek heb ik het verhaal opgeschreven, waar de andere docenten het meest van kunnen leren. Het verhaal met de meeste energie, waar meteen een glimlach ontstaat.

Dat verhaal is opgeschreven, mét die energie. Daarnaast is het uitgewerkt in een lesvorm, zodat het door anderen opgepakt kan worden.

Ik zorgde ervoor dat het in de juiste vorm in de lay-out paste en bij de drukker kwam. Van kop tot staart.

Leuk

Ik geloof erg in een ‘story of place’, elke plek heeft zijn verhaal. Het zou niet logisch zijn dit boek neer te leggen op een school in Appelscha, of met docenten erbij uit Lutjebroek. Maar met deze docenten, deze leerlingen kwamen de juiste verhalen eruit.

Samen

Het mooie aan dit project is dat leerlingen en leraren zelf aan het woord zijn en hun inspirerende lessen delen met eigen collega’s en leraren.Ik werkte samen met de beste mensen op de juiste plek. Zo werden er prachtige foto’s bij gemaakt (Cathelijne Dekker) en werd de lay-out ook gemaakt binnen school (Elmar Caspers). Dat vind ik leuk.

Het resultaat

Binnen drie weken lag er een boekje vol inspirerende verhalen. De docenten konden dit meenemen de vakantie in, rustig op zich in laten werken. Het waren eigen verhalen, vol energie, enthousiasme en ideeën over lessen. In het volgende schooljaar kon het een vervolg krijgen op een studiedag. Het bracht positiviteit en een fijne ‘vibe’ na alle veranderingen. Yes!