Er is weinig zo destabiliserend als je kind dat niet goed in zijn vel zit. Je doet van alles, maar soms lijkt het alsof je op de zijlijn staat. Als je kijkt naar hoogbegaafdheid, zien we niet alleen maar talenten. Er zijn ook zorgen en vragen. Wat werkt er? Er is angst, gevoeligheid of boosheid. Het hoofd maalt maar door. Om maar wat te noemen.

In mijn praktijk krijg ik steeds meer vragen naar begeleiding van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en hun ouders. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan, is de meestgestelde vraag. Daarop volgt: kan er iets meer ontspanning in?
Daarom kies ik er voor om dit aan te bieden: avonden voor ouders, waarin op een ontspannen manier een andere blik kan komen. Alleen al de herkenning, die onder ouders plaatsvindt brengt veel.

Vorm

Ontspannen, leerzaam en ‘gewoon leuk’. Dat is de insteek van deze avonden.
De avonden bestaan uit

  • een informatief gedeelte: over een deelaspect van hoogbegaafdheid bij kinderen.
  • Een regeneratief gedeelte – hoe kan je er op een andere manier naar kijken, zodat het wat lichter wordt en je een groter geheel kan zien.
  • Een interactief gedeelte – hoe gaat het bij jou thuis en wat kan je van de andere ouders leren? In kleine groepjes bespreek je een aantal voorvallen, of vragen. Wat werkt bij de ander? Wat kan je hiervan meenemen naar huis?

Wat brengt het?

Meer rust in huis, door meer begrip. Meer compassie. Dat is een hele belangrijke.
Verder: wat ik hoor en merk van ouders is dat het zo fijn is om met elkaar te zijn: gewoon in een veilige, relaxte setting met anderen te spreken die min of meer hetzelfde zien thuis. Het maakt het gewoon makkelijker, als je weet dat je niet alleen staat.
Het geeft ontspanning en inzichten. Een avond voor je kinderen, maar stiekem (ook) gewoon voor jezelf.

Wat andere ouders zeiden

“Wat ik onder andere meeneem is dat overprikkeld raken echt een HB-ding is. We dachten dat het boos weglopen van onze dochter een “stik-er-maar-in”reactie naar ons was. Maar nu zie ik dat het ook gewoon een reactie is op teveel prikkels. En dat maakt écht verschil in hoe we hiermee om kunnen gaan.”
“Ik heb echt behoefte aan het samenzijn met andere ouders op deze manier, want samen weten we zoveel meer”.
“Het was fijn dat het zo goed begeleid werd door Josine. Nu was er alle ruimte voor iedereen. En een rust”

De thema’s zijn in ieder geval:
– Boosheid en zorgen? Hoe kan je zelf blijven staan en wat kan je je kind bieden?
– Hoe ga je natuurlijker om met hooggevoeligheid? Wat is het, hoe uit het zich bij jou thuis, op school en waar kan je ondersteunen of sturen?
– Omgaan met tegenkrachten: Hoe doe je dat- zonder dat het jou al je energie kost?

Wat je voor jezelf kan doen, je eigen zelfzorg, dat zit in elke avond verweven. Net als het regeneratieve element, waar je zomaar eens van ‘aan’ zou kunnen gaan.

Praktisch

Je kind hoeft niet getest te zijn; jouw gevoel zegt genoeg. Deze avonden worden gehouden in Bunnik, in de huiselijke warmte van de Kamp’ – op de Kampweg 2.

Data:26 juni, 25 september, 20 november van 19:30 tot 21:30.

Wil je meer weten of op de hoogte gehouden worden, stuur me dan even een berichtje: .
Wil je dit op school in deze of een andere vorm? Leuk. Laten we kijken hoe we dit passend kunnen maken bij jouw vraag.