Schets

Een basisschool had workshops voor de leerlingen van de bovenbouw. Leerlingen mochten zelf kiezen welke workshop ze volgden: van bakken, tot knutselen tot .. tweemaal een workshop over mentale weerbaarheid. Die laatste gaf ik met als thema: “Maak je vandaag geen zorgen”. Dat is een van de principes uit mijn Reikibeoefening.

Het proces

Iedereen maakt zich wel eens zorgen, legde ik de kinderen uit. ‘Het gaat er om hoe je er mee om gaat.’ Om maar meteen de vraag te stellen: ‘Waar zitten je zorgen eigenlijk?’ Het bracht wat gelach, maar ook een hoop gefronste blikken. Waar zitten ze eigenlijk? Je zag steelse blikken naar de buurman, waar zaten zijn zorgen? En waar gingen die zorgen over? Een ingang voor een prachtig gesprek. We leerden over zorgen, hoeveel energie dat kost. En wat je kan doen.

Leuk

We tekenden een hand, en in elke vinger waar we dankbaar voor waren, of wat je kan doen als je je zorgen maakt. Ze kwamen met prachtige en praktische ideeën, die we deelden.

‘Ik weet wat ik met mijn adem kan doen om rustig te worden’

In een korte meditatie voelden ze hoe hun lichaam voelde. Ze werden rustig van hun ademhaling en merkten op hoe zwaar de benen waren, of juist licht.

Het resultaat

Na deze workshops hebben deze kinderen wat meer gereedschap in handen om uit te kiezen wanneer ze zich zorgen maken of onrustig zijn.