Samen kom je verder.
Het is soms verleidelijk om lekker zelf te gaan zitten typen achter je bureautje. Je weet immers zelf heus wel waar het heen moet met de school. Dus, waarom wachten totdat iedereen zijn ‘plasje erover heeft gedaan’? Brengt het meerwaarde om in een groep te werken aan het schoolplan, ook al gaat het dan een stuk langzamer? En wie moeten er dan in die groep?
Teamwork makes the dream work
Ik kan er lang of kort over zijn. Maar: natuurlijk ga je je schoolplan schrijven in een team. Als je een levend plan wil, waar je de komende jaren écht wat aan hebt, is dat de weg. Ik ga er vanuit dat je wil dat je een gestructureerd jaarplan krijgt, met plannen waar het personeel en ook de leerlingen achter staan. Geweldig. Dan heb je die mee te nemen in je proces.
Alle belangrijke elementen die gaan over onderwijskundig beleid, zoals het onderwijsprogramma, pedagogisch-didactisch klimaat, schoolcultuur ga je sowieso niet zelf verzinnen. Hoe goed je het ook weet, hoe fijn het ook op orde is in je school: dit ga je niet alleen doen. Je bent in een team, omdat je samen nóg betere ideeën hebt, je hoort meerdere stemmen in de school. Daarnaast zorg je met een team voor draagvlak. Het is belangrijk, alleen al voor het beeld.
Wie nodig je uit
In je team vraag je een brede afspiegeling van de school. Je hebt maximaal nog één iemand van het managementteam in het schoolplanteam, die wellicht de rol van voorzitter op zich kan nemen. Dat is: als je niemand van buitenaf inhuurt. Verder probeer je te verdelen tussen vakken en leerlagen. Een brede afspiegeling van de school betekent ook dat er iemand van de ondersteuning bij zit én dat er leerlingen bij zitten. Mocht het zo zijn dat er ook mensen zijn die ‘tegen’ zijn, tegen wat ook, nodig er daar ook iemand van uit. Weerstand is goed in een groep én het maakt dat je dus een brede afspiegeling hebt. Wil je ook ouders meenemen in deze fase?
En jij zelf?
De meestgestelde vraag van rectoren is of ze zelf wel in het schoolplanteam moeten. Het antwoord is simpelweg ja. Het laat je betrokkenheid zien als je deelneemt aan de gesprekken. Het geeft de kans om te horen wat er speelt. Als het echt hele andere richtingen op gaat dan je wenselijk acht, is dit de plek om bij te kunnen sturen. Dus: je nodigt ook jezelf uit, met wellicht niet de belangrijkste rol in de groep, maar op de achtergrond aanwezig.
Meer weten?
Ik help je graag op weg, met het samenstellen van je team, het begeleiden van de groep, of het gehele proces.
Disclaimer.
Ik word heel enthousiast van schoolplannen. Ik schrijf het niet voor de bühne, maar ga graag samen met jou, voor echte gedragen verandering in de school.