Wat maakt een schoolplan goed?
Je hebt het hele proces doorlopen, overal aan gedacht. Er zitten uren overleg in, dagen van schrijven.
Het ligt eindelijk voor je: het schoolplan. Allereerst: gefeliciteerd, dat is echt heel fijn. Ik hoop dat je even adem kan halen en blij kan zijn met al dit werk! Maar, hoe weet je nou of het goed is, of het voldoet?
Allereerst: de inspectie geeft ruimte om het schoolplan zo te verwoorden als jezelf wil. Wat er precies in moet, dat heb je vast al lang bekeken. Het is belangrijk dat je de ‘ononderbroken leerlijn’ goed benoemt en dat je de samenhang in het geheel blijft zien, om maar even te ‘cherrypicken’ in wat de inspectie wil. Maar dat is maar een eenzijdige invulling. Het is namelijk júllie schoolplan. Hier ga je de komende vier jaar mee aan de slag. Dus voor jullie zelf heb je ook aan wat eisen te voldoen. Hoe check je dat?
Hierbij wat vragen die je jezelf kan stellen, als eigen checklist. Je kan ze ook vooraf meenemen, aan de start van het proces. Hoera, als je deze vooruitziende blik hebt.
Checklist Schoolplan
- Wordt het hiermee beter voor leerlingen?
Als het antwoord nee is, heb je nog werk te doen. Dit behoeft denk ik geen uitleg.
Dit is een typische vraag die je mee mag nemen aan het begin van het proces, in elke stap van het proces. Maar, als je dit te laat leest én je hebt hier nog werkt te doen, kijk wat je kan toevoegen. - Zou je dit beleid op elke school kunnen plakken, of ademt dit echt jouw school?
Als het antwoord het eerste is, heb je nog een extra slag te slaan. Het is de bedoeling dat het beleid past bij je school en eigenlijk zelfs dat het herkenbaar is. Dat zit ‘m in de taal, in de activiteiten, in de ambities. Heb je nog geen ja hierop, kijk dan waar je de ambities beter op de visie kan laten aansluiten. Maak er ook een feestje van: het is je eigen schoolplan! - Heb je de site van de onderwijsinspectie onder je favorieten staan?
Hierbij een van de flyers van de inspectie waarin beschreven staat wat moet. - Kan je hieruit een jaarplan maken? Geeft het genoeg houvast?
Als dat zo is, heb je een concreet plan gemaakt, dat ruimte geeft voor de toekomst. Goed werk!
Tip: maak meteen een ieder geval een visueel overzicht in bijvoorbeeld excel van welke onderdelen je wanneer start, evalueert en afrondt. - Vergroot dit de leerlingparticipatie?
Zo nee, ga terug naar start! Serieus, je wil dat leerlingen op elk onderdeel betrokken worden. - Heb je tenminste één groen idee uitgewerkt?
Het is maar een tip, maar je moet ergens beginnen. Het lijkt me dat een schoolplan de beste basis daarvoor biedt. Het kan zijn dat dit precies is wat bij nummer zes past. Gaaf. - Heb je vanuit je visie iets heel tofs benoemd? Iets wilds, waar je echt blij van wordt?
We doen allemaal heel serieus over de schoolplannen en dat zijn ze ook. Echt. Maar het is jouw Het gaat over jouw school. Dus kijk even of er ruimte is voor iets heel leuks, iets waar je om moet lachen, iets dat precies past, iets dat misschien een beetje gek is. Misschien is dat wel precies wat er nodig is om de school verder vooruit te brengen. - Staat er ook in wat je níét meer gaat doen?
Je weet het: schrijven is schrappen. Het is hetzelfde met nieuw beleid in een schoolplan: dat kan niet zonder schrappen van ander beleid. Je kan niet plannen blijven stapelen: je wil ook kunnen blijven ademen in de organisatie. - Snapt iedereen wat er staat?
Heb je het schoolplan zo geschreven dat het begrijpelijk is? Zo nee, zorg ervoor dat het voor iedereen helder is. Laat iemand extra meelezen en -schrijven, zorg voor een mooi, duidelijk geheel. En ja, daar mógen leuke plaatjes bij.
Alle vinkjes gezet? Geweldig. Uitrollen maar .
Disclaimer.
Ik word heel enthousiast van schoolplannen. Ik schrijf het niet voor de bühne, maar ga graag samen met jou, voor echte gedragen verandering in de school.
Met het lezen van deze checklijst zie je al waar mijn aandacht ligt: het mag beter worden voor de leerlingen, met meer leerlingenparticipatie en hopelijk veel groen. Wil je meer weten over het inrichten van het schoolplanproces, of mijn ondersteuning bij het schrijven? Gaaf. Ik ben er graag voor je.