‘Dit kind is niet toe aan extra werk. Als ik uitleg geef, dan is hij er niet met zijn gedachten bij. Dus dan weet ik: Hij kan het niveau niet aan. ‘ Is dit zo?

Ik denk dat veel (hoogbegaafde) kinderen dit wel meemaken. De uitleg duurt zó lang!
Ze dromen weg of zoeken reuring. Worden boos of keren in zichzelf. Ze gaan er in ieder geval niet beter van opletten.

Wat kan je als leerkracht doen in de klas? Een start:

1.      Blijf plezier houden in leren

Kijk goed wat er gebeurt in je klas of in de leeromgeving. Waar zie je dat het niet loopt en wat kan je daar proberen? Wat kan jij leren van deze leerling? Wie kan je hierbij helpen? En hoe kan je dat op een leuke, lichte manier doen?

2.      Zacht en in verbinding
Het kan zomaar zijn dat de leerling veel harder gaat dan je verwacht. Maar dat hoeft niet. Of er nog 5000 keer herhaling nodig is, of een totaal andere vorm van uitleg; blijf zacht en in verbinding. Het heeft niks met jou te maken. Laat je zuchten binnen. En ga samen op zoek naar wat wél kan. Ook (juist) als dat betekent dat jij uit je comfortzone moet. Ontdek! En again, hoe kan je dat licht vormgeven?

3.      Aim high!

Laat nooit je verwachtingen los. Alleen de manier waarop je ze wil bereiken. Vraag je leerlingen wat ze nodig hebben en stop af en toe met praten, zodat je ze écht goed kan horen.Als er iets mag ontstaan, laat dat ruimte zijn voor anders, voor lichter, voor verschil.En wat geweldig dat ik zóveel mooie voorbeelden daarvan tegenkom.