3. vertrouwen geven - Lichter Lesgeven

Je kijkt de klas rond en ziet van alles wat je niet wil zien. Koppies die verdwaasd naar buiten staren. Kinderen die met elkaar praten, in plaats van geïnteresseerd naar je luisteren. Je ziet een telefoon, een boek, ach. Je ziet dus heel veel en je had het anders bedacht. Tel daarbij op dat je niet hebt geslapen/een kind hebt met oorpijn/ voor je moeder zorgt/ pijn hebt / zorgen hebt. En dan roep je uit: “Het maakt mij niet uit wat je doet. Ik krijg tóch wel betaald!”. Au. Dat is eigenlijk niet de boodschap, lijkt me. Hoe kan het ook?

Hoe je vertrouwen geeft in de klas

Als je wil dat leerlingen jóu zien en horen, kan je daarmee beginnen. Maar weet dat als je wil dat ze jou zien, dat ze eigenlijk zelf ook gezien willen worden. Je kan beginnen met het eerste. Met jezelf laten zien of horen.

  1. Vertel maar eens, op rustige toon wat er aan de hand is, wat er speelt. Dat hoeft niet tot in het kleinste detail, ze hoeven niet het volledige verhaal over de oom van de zus van …, maar gewoon, een beetje. Dat je zo’n lief kind hebt, maar dat die ‘s nachts ook komt kletsen en dat je daarom weinig slaapt. En waarom je met weinig slaap niet de docent bent die je graag zou willen zijn.
  2. Vertel vriendelijk en rustig wat het met jou doet, als ze er steeds doorheen praten. Waarom je dat eigenlijk niet zo netjes/heel vervelend vindt of het je raakt.
  3. Vertel vooral wat je wel zou willen zien.

Maar beter is beginnen bij het tweede: dat zij gezien willen worden.

A. Stop je les even. Leg je spullen neer. En kijk hoe je voor dat moment kan aansluiten bij het gevoel van de klas. Wat speelt er, waar zijn ze mee bezig. Wie heeft er aandacht nodig en wanneer kan je dat geven?

B. Als je ruimte hebt gegeven aan de klas, dan kan je daarna verder met 1 tot en met 3.

En weet, dat het fijn is dat je ze vertelt dat het wél uitmaakt wat ze doen. Het is voor iedereen fijn om gezien te worden. Voor jou én voor de leerlingen. Dus vertel het ze maar. Ze kunnen het beter een keer te vaak horen. Je zal merken dat ze jou ook steeds meer kunnen zien en waarderen.